maja 17, 2015

Domowe hamburgery

Bardzo popularne w moim mieście stały się ostatnio bary serwujące burgery. Charakteryzują się tym, że bułki wypiekane są na miejscu a kotlety ze świeżego mięsa smażone na bieżąco przy kliencie - czyli wszystko to, co możemy zrobić samodzielnie w domu. :-) Ludzie pokochali te ogromne buły z dużymi kotletami w środku i mnóstwem dodatków, my także! Oto przepis na domowe burgery w najlepszym wydaniu. :-)


(składniki na 2 bardzo duże burgery)

2 duże bułki, u mnie pełnoziarniste z tego przepisu

300g mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe
mała cebula
bułka tarta
jajko rozmiar M
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany

1/2 świeżego ogórka
1/2 pomidora
1/2 cebuli
2 liście sałaty
musztarda
sos barbecue, u mnie od Fanex
salsa ogórkowa, u mnie od Fanex

1. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy dwa duże, płaskie kotlety o średnicy podobnej do średnicy bułek. Smażymy je na rozgrzanym oleju przez około 10 minut, obracając by równomiernie się zarumieniły.
2. Ogórka, pomidora i cebulę kroimy w plastry. Przekrojone na pół bułki (możemy je wcześniej podgrzać) smarujemy po obu wewnętrznych stronach sosem barbecue. 
3. Na bułkę kładziemy kolejno: sałata, kotlet, salsa ogórkowa, pomidor, musztarda, ogórek, cebula. Przykrywamy drugą częścią bułki. Przed podaniem w środek wbijamy długą wykałaczkę.







8 komentarzy:

  1. Jeśli już fast food to tylko domowy i zdrowy. Takie hamburgery to świetny pomysł na obiad! Wyglądają bardzo apetycznie i wierzę, że są niezwykle smaczne :) Dawno nie jadłam żadnego burgerka :( Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha. Lubię takie domowe fast-foody :-) wyglądają smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie hamburgery z budek mogłyby dla mnie nie istnieć, ale takiego domowego pożarłabym z ochotą ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wstyd się przyznać, ale mimo mojej potrzeby zdrowego odżywiania się uwielbiam hamburgery. Jeszcze sama nie próbowałam ich zrobić, głównie z braku czasu, jak robię coś po raz pierwszy muszę mieć spokojną głowę, ale już niebawem sesja i wakacje, posłużę się Twoim przepisem i coś złożę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł! Lepiej zrobić coś takiego samemu niż kupować lub zamawiać :) Sama niejednokrotnie robiłam takie hamburgery i jest to naprawdę przepyszne :) Pozdrawiam!

    Say Yes to the Kitchen

    OdpowiedzUsuń
  6. ale bym zjadła takiego burgera, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe burgery są najlepsze:) Piękne ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda, a i na 100% smakuje lepiej niż w tych modnych barach ;)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP