Bardzo popularne w moim mieście stały się ostatnio bary serwujące burgery. Charakteryzują się tym, że bułki wypiekane są na miejscu a kotlety ze świeżego mięsa smażone na bieżąco przy kliencie - czyli wszystko to, co możemy zrobić samodzielnie w domu. :-) Ludzie pokochali te ogromne buły z dużymi kotletami w środku i mnóstwem dodatków, my także! Oto przepis na domowe burgery w najlepszym wydaniu. :-)
(składniki na 2 bardzo duże burgery)
2 duże bułki, u mnie pełnoziarniste z tego przepisu
300g mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe
mała cebula
bułka tarta
jajko rozmiar M
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
1/2 świeżego ogórka
1/2 pomidora
1/2 cebuli
2 liście sałaty
musztarda
sos barbecue, u mnie od Fanex
salsa ogórkowa, u mnie od Fanex
1. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy dwa duże, płaskie kotlety o średnicy podobnej do średnicy bułek. Smażymy je na rozgrzanym oleju przez około 10 minut, obracając by równomiernie się zarumieniły.
2. Ogórka, pomidora i cebulę kroimy w plastry. Przekrojone na pół bułki (możemy je wcześniej podgrzać) smarujemy po obu wewnętrznych stronach sosem barbecue.
3. Na bułkę kładziemy kolejno: sałata, kotlet, salsa ogórkowa, pomidor, musztarda, ogórek, cebula. Przykrywamy drugą częścią bułki. Przed podaniem w środek wbijamy długą wykałaczkę.
3. Na bułkę kładziemy kolejno: sałata, kotlet, salsa ogórkowa, pomidor, musztarda, ogórek, cebula. Przykrywamy drugą częścią bułki. Przed podaniem w środek wbijamy długą wykałaczkę.
Jeśli już fast food to tylko domowy i zdrowy. Takie hamburgery to świetny pomysł na obiad! Wyglądają bardzo apetycznie i wierzę, że są niezwykle smaczne :) Dawno nie jadłam żadnego burgerka :( Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńPycha. Lubię takie domowe fast-foody :-) wyglądają smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńTakie hamburgery z budek mogłyby dla mnie nie istnieć, ale takiego domowego pożarłabym z ochotą ;)
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale mimo mojej potrzeby zdrowego odżywiania się uwielbiam hamburgery. Jeszcze sama nie próbowałam ich zrobić, głównie z braku czasu, jak robię coś po raz pierwszy muszę mieć spokojną głowę, ale już niebawem sesja i wakacje, posłużę się Twoim przepisem i coś złożę ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Lepiej zrobić coś takiego samemu niż kupować lub zamawiać :) Sama niejednokrotnie robiłam takie hamburgery i jest to naprawdę przepyszne :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSay Yes to the Kitchen
ale bym zjadła takiego burgera, pycha! :)
OdpowiedzUsuńDomowe burgery są najlepsze:) Piękne ci wyszły!
OdpowiedzUsuńWygląda, a i na 100% smakuje lepiej niż w tych modnych barach ;)
OdpowiedzUsuń