maja 01, 2015

Botwinka

Przedstawiam botwinkę, czyli zupę, która najbardziej kojarzy mi się z wiosną. :-) Do jej przygotowania używamy botwiny, czyli młodych liści i korzeni buraka i to właśnie wiosna, kiedy liście są młode i miękkie, pełne skoncentrowanego aromatu i smaku buraka. Do zupy dodajemy dowolne dodatki, u mnie są to tylko marchewka, pietruszka i ziemniaki, ale spotykałam się również z rzodkiewką czy szczypiorkiem.


1 pęczek botwinki (3 korzenie wraz z liśćmi) 
3 młode marchewki
2 młode ziemniaki 
1 nieduży burak
1 pietruszka
1,5l bulionu warzywnego
50ml słodkiej śmietanki 12%
1 łyżka octu
sól, pieprz

1. Małe buraczki z botwiny obieramy, kroimy drobno wraz z liśćmi. Obieramy pozostałe warzywa. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry, ziemniaka w kostkę, buraka ścieramy na dużych oczkach tarki.
2. Warzywa przekładamy do bulionu, gotujemy do miękkości. Dodajemy ocet, słodką śmietankę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilę, ale nie dopuszczamy do zagotowania. 



2 komentarze:

  1. Wiosna, wiosna, wiosna...Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam botwinkę w zupie :) Mniam, mniam :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP