Przedstawiam botwinkę, czyli zupę, która najbardziej kojarzy mi się z wiosną. :-) Do jej przygotowania używamy botwiny, czyli młodych liści i korzeni buraka i to właśnie wiosna, kiedy liście są młode i miękkie, pełne skoncentrowanego aromatu i smaku buraka. Do zupy dodajemy dowolne dodatki, u mnie są to tylko marchewka, pietruszka i ziemniaki, ale spotykałam się również z rzodkiewką czy szczypiorkiem.
1 pęczek botwinki (3 korzenie wraz z liśćmi)
3 młode marchewki
2 młode ziemniaki
1 nieduży burak
1 pietruszka
1,5l bulionu warzywnego
50ml słodkiej śmietanki 12%
1 łyżka octu
sól, pieprz
1. Małe buraczki z botwiny obieramy, kroimy drobno wraz z liśćmi. Obieramy pozostałe warzywa. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry, ziemniaka w kostkę, buraka ścieramy na dużych oczkach tarki.
Wiosna, wiosna, wiosna...Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam botwinkę w zupie :) Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/