Trudno wymienić wszystkie pozytywne właściwości szpinaku. Jest ich tak wiele, że powinniśmy pamiętać o tym by włączać go do naszej diety jak najczęściej. Im mniej przetworzony, tym więcej jest w nim wartości odżywczych, dlatego dziś proponuję sałatkę ze świeżym szpinakiem. Smak surowego szpinaku porównywalny jest do smaku sałaty a więc całość nabiera smaku dodatków i przede wszystkim aromatu użytego dressingu.
10 dużych liści świeżego szpinaku
2 jajka
1 mała czerwona cebula
1 pomidor
1 ogórek gruntowy
Dressing:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki wody
2 gałązki świeżego koperku
1 ząbek czosnku
po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, estragonu, kurkumy
1. Liście szpinaku siekamy, ogórka kroimy w plastry, pomidora w kostkę, cebulę w półplastry.
2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy na 3 lub 4 części.
3. Przygotowujemy dressing: koperek bardzo drobno siekamy, ząbek przeciskamy przez praskę, oliwę i wodę mieszamy z ziołami i przyprawami.
4. Na spodzie talerza układamy szpinak, warzywa, jajka. Całość polewamy dressingiem. Należy spożyć od razu po przyrządzeniu.
Fajna, wiosenna sałatka. W sam raz na lekki lunch :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka, taka lekka i wiosenna :)
OdpowiedzUsuńMniam, lekka i wiosenna. Idealna dla mnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/