kwietnia 30, 2015

Sałatka ze świeżym szpinakiem

Trudno wymienić wszystkie pozytywne właściwości szpinaku. Jest ich tak wiele, że powinniśmy pamiętać o tym by włączać go do naszej diety jak najczęściej. Im mniej przetworzony, tym więcej jest w nim wartości odżywczych, dlatego dziś proponuję sałatkę ze świeżym szpinakiem. Smak surowego szpinaku porównywalny jest do smaku sałaty a więc całość nabiera smaku dodatków i przede wszystkim aromatu użytego dressingu. 


(składniki na 2 porcje)

10 dużych liści świeżego szpinaku
2 jajka
1 mała czerwona cebula
1 pomidor
1 ogórek gruntowy

Dressing:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki wody
2 gałązki świeżego koperku
1 ząbek czosnku
po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, estragonu, kurkumy

1. Liście szpinaku siekamy, ogórka kroimy w plastry, pomidora w kostkę, cebulę w półplastry. 
2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy na 3 lub 4 części. 
3. Przygotowujemy dressing: koperek bardzo drobno siekamy, ząbek przeciskamy przez praskę, oliwę i wodę mieszamy z ziołami i przyprawami. 
4. Na spodzie talerza układamy szpinak, warzywa, jajka. Całość polewamy dressingiem. Należy spożyć od razu po przyrządzeniu.



3 komentarze:

  1. Fajna, wiosenna sałatka. W sam raz na lekki lunch :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sałatka, taka lekka i wiosenna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, lekka i wiosenna. Idealna dla mnie.
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP