kwietnia 25, 2015

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym z białą gorczycą

Najprostsze dania to najsmaczniejsze dania, wie o tym każdy gotujący. :-) Taka właśnie jest dzisiejsza propozycja. Czy jest tu ktoś, kto nie kocha śmietanowych sosów? Ja raz na jakiś czas muszę sobie taki zaserwować i to właśnie ze śmietanką 30%. Z brązowym ryżem smakował pysznie.


2 filety z kurczaka
200ml śmietanki 30%
6 dużych pieczarek
3/4 łyżki białej gorczycy, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia 
papryka słodka, papryka ostra
3 gałązki natki pietruszki
sól, pieprz
olej

1. Filety kroimy w kostkę, posypujemy szczyptą: soli, pieprzu, papryki słodkiej i papryki ostrej. Dodajemy również gorczycę. Podsmażamy do zarumienienia na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
2. Pieczarki kroimy w plastry, dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu wyparowania wody.
3. Na patelnię wlewamy śmietankę. Trzymamy na ogniu aż sos zgęstnieje.
4. Podajemy np. z ryżem. Gotowe danie na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki.


2 komentarze:

  1. Proste i pomysłowe :) Lubię dodatek musztardy francuskiej do mięsa

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe danie :-) musztardy fajnie się komponują z mięsem :-)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP