kwietnia 15, 2015

Koktajl miętowo-truskawkowy z twarogiem

Odkąd stałam się posiadaczką blendera, do mojego codziennego menu na stałe wpisały się koktajle. Jesteśmy poza sezonem na owoce, nie mogę doczekać się lata, wtedy będzie można zaszaleć i pomiksować nieco więcej. :-) Taki koktajl z powodzeniem zastępuje posiłek a by był bardziej treściwy i sycił na dłużej, dodałam do niego twaróg. Wyszedł kremowy, puszysty i naturalne słodki od truskawek, które trafiły mi się pyszne! Jeśli truskawki nie będą naturalne słodkie można dodać trochę miodu, cukru lub innego słodzidła.


(składniki na 2 porcje)


10 dużych truskawek (u mnie mrożone)
10 listków mięty
4 łyżki twarogu
300ml mleka
opcjonalnie: łyżeczka miodu

1. Truskawki rozmrażamy lub pozostawiamy zamrożone (wtedy koktajl jest bardzo zimny i orzeźwiający). 
2. Wszystkie składniki przekładamy do misy blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przy dłuższym miksowaniu koktajl będzie lżejszy i bardziej puszysty. 
3. Koktajl w szklankach dekorujemy listkami mięty.



4 komentarze:

  1. Uwielbiam koktajle z dodatkiem twarogu. Same pyszności w szklaneczce :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! Taki koktajl na śniadanie - bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdrowie i smak w parze! u mnie też koktajlowo ostatnio, wykorzystuję mrożone owoce, żeby przed sezonem zrobić miejsce na tegoroczne zapasy

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł z tą nutą mięty!

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP