Bardzo lubię połączenia ostre-słodkie. Odzwierciedleniem tego jest dzisiejszy sos, połączenie ostrego chrzanu i słodkawej marchewki. Przed przygotowaniem tego dania po raz kolejny w ruch poszła książka kucharska wydana jeszcze przed moim urodzeniem. ;-) I choć wielkiej filozofii w tym nie ma, książka ta to fantastyczna sprawa, zwłaszcza dla kogoś kto ma tendencję do zbytniego kombinowania w kuchni. Wyszło jak zwykle prosto i smacznie. Tak jak lubimy najbardziej!
400g schabu
3 średniej wielkości marchewki
1 duża cebula
200ml śmietany 12%
500ml wody
3 łyżki chrzanu, u mnie od Reypol
1 czubata łyżka mąki
sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
olej
1. Schab kroimy w plastry. Przekrawamy je na pół, rozbijamy, obsypujemy solą, pieprzem i majerankiem.
2. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę.
3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy schab do zezłocenia, z dwóch stron.
4. Do schabu wlewamy 500ml wody, dodajemy cebulę, marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.
5. Po tym czasie dodajemy chrzan, śmietanę i mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody (zagęści sos). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze około 10 minut, do momentu aż sos zgęstnieje.
Bardzo apetyczna propozycja! Muszę wypróbować bo uwielbiam chrzanowe smaki :)
OdpowiedzUsuńSuper smaki. Bardzo lubię dodatek chrzanu do dań :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam posmak chrzanu w sosie czy żurku, bardzo dobrze komponuje się z mięsem. Świetny obiad wyszedł!
OdpowiedzUsuńPychotka :) Zjadłabym z wielką chęcią porcję :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła taki pyszny domowy obiadek, mniam! :)
OdpowiedzUsuńSchab i sos chrzanowy...idealne zestawienie.Super obiadek:)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie, smaczny ten schabik musiał być :)
OdpowiedzUsuń