Młoda kapusta pojawiła się na targu dopiero niedawno a ja postanowiłam kupić ją zaraz po tym jak ją zobaczyłam, tak stęskniłam się za jej smakiem. Gołąbki z kaszą jaglaną i mielonym mięsem... mogę pisać o nich w samych superlatywach. :-) Smakują nam bardziej niż ich tradycyjna wersja z białym ryżem, są zdrowsze i dodatkowo oryginalne - goście na pewno będą zaskoczeni.
1 główka młodej kapusty
100g kaszy jaglanej
250g mięsa mielonego drobiowego
3 średniej wielkości marchewki
1 pietruszka
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Do kaszy i marchewki dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
2. Z kapusty wydrążamy głąb. W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Do garnka przekładamy kapustę tak by woda w całości ją zakryła. Chwilę gotujemy, po czym z gotującej się ciągle kapusty ściągamy po kolei liście, przekładamy je na talerz. Całość potrwa około 10 minut.
3. Na każdy z liści wykładamy po czubatej łyżce farszu, zwijamy. Postępujemy tak do wyczerpania farszu.
4. Gołąbki przekładamy do garnka. Jeśli zostaną nam liście kapusty, układamy je na dno. Zalewamy bulionem, przykrywamy talerzem (dzięki temu gołąbki nie będą wypływać na wierzch i zachowają kształt) gotujemy przez 40 minut na wolnym ogniu.
5. Podajemy z ulubionym sosem.
Młoda kapustka :-) super gołąbki. Pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńNie znęcaj się:))) Mamy ochotę na gołąbki a czasu niestety brak.Praca w dzień, praca w nocy i ...pozostaje popatrzeć...
OdpowiedzUsuńuwielbiam gołąbki, a już od dawna planuję zrobić je z kaszą
OdpowiedzUsuńAż mi się zachciało takiego smacznego obiadku :)
OdpowiedzUsuńFajne, przydałby się jeszcze sosik pomidorowy :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam gołąbków, a te tak smakowicie się prezentują, aż nabrałam na ne ochoty :)
OdpowiedzUsuńczaję się na takie gółąbki już od dawna ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie! Uwielbiam gołąbki a z kaszą jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńJa tam jednak pozostaję przy ryżu w gołąbkach, choć nie powiem Twoja wersja jest bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńŚwietne gołąbki, wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki :) sa przepyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/