kwietnia 27, 2015

Proste ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką

Ja nazywam je ciastem kryzysowym, bo zrobić je możemy w każdej chwili ze składników, które mamy pod ręką i dodać dowolne owoce, wcale nie muszą to być truskawki. :-) Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga wielkiej uwagi. Pysznie smakuje na ciepło i na zimno, długo zachowuje świeżość.


(przepis na blaszkę 30x12cm, w przypadku użycia standardowej podwajamy składniki)

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125g margaryny
1 jajko
1/4 szklanki cukru + 3 łyżki do budyniu
2 i 1/4 szklanki mleka
1 duży budyń (u mnie śmietankowy)
1/2 kg świeżych truskawek

Kruszonka:
60g zimnej margaryny
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru

1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę. Jajka ubijamy wraz z cukrem, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto. Wykładamy nim blaszkę.
2. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki umieszczamy razem w misce, ugniatamy i rozcieramy rękoma by powstały grudki.
3. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. Rozrzucamy na całości blaszki.
4. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1 minuty.
5. Gorącym budyniem zalewamy truskawki. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 50 minut. 




10 komentarzy:

  1. I to jest przepis na ciasto dla tych, którzy mają mało czasu a dużą ochotę na coś słodkiego:)
    Sezon owocowy za chwilkę, więc kombinacji smakowych cała masa - super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię takie z jabłkami, z truskawkami jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, pychota wpraszam się na takie, połączenie z budyniem mnie zaskoczyło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z takim ciastem żaden kryzys nam nie straszny:) Pysznie będzie smakować z rabarbarem...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciacho :) Z przyjemnością sięgam po kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj, nie lubię takiego ciasta.
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP