Ja nazywam je ciastem kryzysowym, bo zrobić je możemy w każdej chwili ze składników, które mamy pod ręką i dodać dowolne owoce, wcale nie muszą to być truskawki. :-) Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga wielkiej uwagi. Pysznie smakuje na ciepło i na zimno, długo zachowuje świeżość.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125g margaryny
1 jajko
1/4 szklanki cukru + 3 łyżki do budyniu
2 i 1/4 szklanki mleka
1 duży budyń (u mnie śmietankowy)
1/2 kg świeżych truskawek
Kruszonka:
60g zimnej margaryny
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1.
Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia,
dodajemy posiekaną margarynę. Jajka ubijamy wraz z cukrem, dodajemy do
pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto. Wykładamy nim blaszkę.
2. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki umieszczamy razem w misce, ugniatamy i rozcieramy rękoma by powstały grudki.
3. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. Rozrzucamy na całości blaszki.
4. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy
proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1
minuty.
5. Gorącym budyniem zalewamy truskawki. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 50 minut.
Bardzo fajne to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńI to jest przepis na ciasto dla tych, którzy mają mało czasu a dużą ochotę na coś słodkiego:)
OdpowiedzUsuńSezon owocowy za chwilkę, więc kombinacji smakowych cała masa - super!
Robię takie z jabłkami, z truskawkami jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńpiękne kolory, pyszności!
OdpowiedzUsuńWow, pychota wpraszam się na takie, połączenie z budyniem mnie zaskoczyło :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda przesmacznie! :)
OdpowiedzUsuńz takim ciastem żaden kryzys nam nie straszny:) Pysznie będzie smakować z rabarbarem...
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :) Z przyjemnością sięgam po kawałek ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki ciasta :)
OdpowiedzUsuńoj, nie lubię takiego ciasta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/