Domowy chrzan - zawsze chciałam go zrobić, ale bałam się tarcia go na tarce, płaczu, smarkania i otwierania na szeroko okien. Tak było kiedy na Święta przygotowywały go nasze babcie. :-) Świat idzie do przodu a ja wraz z nim, z chrzanem rozprawił się mój blender. Chrzan w wersji podstawowej, bez żadnych dodatków jest wyłącznie dla twardzieli - kiedy go spróbowałam dosłownie czułam jego drogę do żołądka. :-) Jedną z moich propozycji na złagodzenie ostrego smaku jest żurawina. Trzeba zadbać o to by była dobrej jakości. U mnie świetnie sprawdziła się ta od Nasza Chata. W składzie ma wyłącznie żurawiny i cukier, bez sztucznych dodatków. Dodatek śmietanki sprawia, że całość jest bardzo kremowa i delikatna.
100g chrzanu
100g żurawiny, u mnie od Nasza Chata
sól
1. Korzeń chrzanu obieramy, ścieramy na tarce lub miksujemy w blenderze.
2. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej chrzan, żurawinę i sól do smaku. Mieszamy.
3. Przechowujemy w lodówce.
Bardzo lubię produkty tej firmy. Pysznie zrobiłaś ten chrzanik :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy ten chrzan ;)
OdpowiedzUsuńNasza Chata ma dobre żurawiny i borówki:) chrzan domowy ma moc i smak, z żurawinką szczególnie;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chrzan a z żurawiną nie próbowałam
OdpowiedzUsuńJakoś ostatnimi czasy chrzasn jest jest dla mnie za ostry, ale świetny pomysł na domowy :)
OdpowiedzUsuńdla tych co tradycyjny chrzan jest za ostry polecam śmietankowy od Develey ;) mają w ofercie też żurawinowy więc można je zmieszać i powstanie właśnie coś takiego jak w przepisie wyżej.
OdpowiedzUsuń