Wiosna, wiosna, wiosna. Czas więc porzucić zupy gotowane na mięsie na rzecz zup warzywnych. Kalafiorowa to jedna z moich ulubionych zup. Nie wymaga dodatku ziół, przypraw, bo sama w sobie jest bardzo aromatyczna. Można zabielić ją śmietanką, ale wtedy przestanie być fit. ;-)
1 duży kalafior
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 pęczka koperku
3 ziemniaki
1 por
sól, pieprz
1. Kalafior dzielimy na części.
2. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Wraz z porem kroimy w plasterki.
3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
4. Koperek siekamy.
5. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by zakryła warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 40 minut, aż warzywa zmiękną.
Bardzo lubię kalafiorową :-) z dużą ilością koperku :-)
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych zup . :)
OdpowiedzUsuńpyszna zupka! szczególnie smakuje od mamy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką zupkę! Robię nieco inaczej, ale kalafiorowa, to kalafiorowa :) każda smakuje fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńZapachniało wiosną!
OdpowiedzUsuńKalafiorowa jest pyszna! :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś smaku......nic tylko ugotować zupę kalafiorową:)
OdpowiedzUsuń