marca 23, 2015

Zupa kalafiorowa

Wiosna, wiosna, wiosna. Czas więc porzucić zupy gotowane na mięsie na rzecz zup warzywnych. Kalafiorowa to jedna z moich ulubionych zup. Nie wymaga dodatku ziół, przypraw, bo sama w sobie jest bardzo aromatyczna. Można zabielić ją śmietanką, ale wtedy przestanie być fit. ;-)


1 duży kalafior
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 pęczka koperku
3 ziemniaki
1 por
sól, pieprz

1. Kalafior dzielimy na części. 
2. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Wraz z porem kroimy w plasterki.
3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
4. Koperek siekamy.
5. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by zakryła warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 40 minut, aż warzywa zmiękną. 





Wiosenny detoks

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kalafiorową :-) z dużą ilością koperku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z moich ulubionych zup . :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna zupka! szczególnie smakuje od mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taką zupkę! Robię nieco inaczej, ale kalafiorowa, to kalafiorowa :) każda smakuje fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś smaku......nic tylko ugotować zupę kalafiorową:)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP