marca 02, 2015

Szpinak z suszonymi pomidorami (do obiadu)

Dziwi mnie ta wszechobecna niechęć do szpinaku. Dobrze doprawiony może być świetnym dodatkiem do obiadu czy makaronu a witamin i składników odżywczych ma tyle, że gdybym zaczęła je wymieniać wstęp byłby dłuższy niż sam przepis. ;-) Dlatego warto jeść szpinak a metodą prób i błędów możemy dojść do tego w jakiej wersji smakuje nam najbardziej. 


450g mrożonego szpinaku
2 duże cebule
12 suszonych pomidorów z oliwy
150ml śmietanki 18%
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

1. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Pomidorów nie musimy ich odsączać, nie trzeba będzie dolewać już oleju na patelnię.
2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy pomidory i cebulę. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy zamrożony szpinak. Trzymamy na ogniu do momentu aż lód stopnieje, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
3. Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze około 5 minut, aż całość zgęstnieje.





8 komentarzy:

  1. i do obiadu i jako samodzielne danie, bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł,nie dodawałam nigdy suszonych pomidorów do szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny pomysł. Ja do szpinaku przekonałam się całkiem niedawno :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja mam odwrotne wrażenie, że coraz więcej osób przekonuje się do szpinaku. Sama chętnie zjadłabym takie danie na kolację;)
    p.s. u mnie dziś szpinakowe naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny dodatek do obiadu ;)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP