marca 01, 2015

Kasza jaglana po meksykańsku

I znowu kasza jaglana w roli głównej. :-) Bardzo pasuje do meksykańskich smaków i szczerze polecam ją w takim wydaniu. Dodatkowo jest to pomysł na szybki obiad, produkty z puszki nie wymagają długiej obróbki termicznej.


200g kaszy jaglanej
2 filety z kurczaka
2 duże czerwone cebule
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
4 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów krojonych
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki czosnku
1 łyżeczka chilli  
sól, olej

1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do momentu aż się zeszkli. Mięso kroimy, obsypujemy solą, papryką słodką, papryka chilli, oregano i czosnkiem, przekładamy na patelnię. Smażymy do zarumienienia.
3. Dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz pomidory (w przypadku świeżych obrane i pokrojone). Podsmażamy kilka minut. Dodajemy ugotowaną kaszę, koncentrat. Podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.






11 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe i pyszna propozycja :) Super

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna porcja! Mi zdarza się robić leczo z kaszą jaglaną, ale o Meksyku nie pomyślałam1

    OdpowiedzUsuń
  3. Super propozycja. Bardzo lubię różnego rodzaju kasze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. te smaki i zdjęcia przemawiają do mnie! Tak się cieszę, że kasze zyskują co raz więcej wielbicieli i przepisów na ich przyrządzanie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie :D
    No i mało z tym roboty, super ;)
    http://sweet-crocodile.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ryż w podobnej wersji próbowałam, ale kaszy nigdy, bardzo ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajna propozycja, zwłaszcza dla wielbicieli kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie,różnie próbowałam kasze , ale w takiej odsłonie jeszcze nigdy! ;)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP