Nie mam w domu maszynki do mielenia mięsa, radzę sobie więc inaczej. :-) Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest przyjemniejsza niż w mielonym mięsie. Ten przepis podpatrzyłam na blogu Z miłości do gotowania, troszkę zmieniłam a w podobnej formie piekłam i grillowałam posiekane filety z różnymi innymi dodatkami. :-) Swoją drogą, wrzucając do koszyka cukinię bez patrzenia na cenę nie zdawałam sobie sprawy z tego jak droga jest poza sezonem (15zł/kg, czyli średniej wielkości cukinia kosztuje 7,50zł). Byle do lata. ;-)
1 średniej wielkości cukinia
1 jajko
2 łyżki bułki tartej + 4 łyżki mleka
garść kukurydzy konserwowej
garść kukurydzy konserwowej
2 łyżeczki czubrycy zielonej, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia
sól, pieprz do smaku
1. Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, posypujemy solą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy ją z wody.
2. Do bułki tartej dodajemy mleko i mieszamy.
3. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy czubrycę, sól, pieprz, cukinię, jajko, bułkę tartą z mlekiem, kukurydzę. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się rozpadać.
4. Formujemy kotlety wielkości standardowego mielonego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, przez 25 minut, do zarumienienia.
Smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńzdrowe i bardzo apetyczne kotlety! świetna alternatywa dla wersji zmażonej
OdpowiedzUsuńSmaczne i zdrowe :) Pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie kotlety siekane, z cukinią jeszcze nie jadłam ale baardzo mi się ten pomysł podoba i chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńFajne kotleciki. Lubię dodatek cukinii do mięsa, super smakuje :-)
OdpowiedzUsuńwłaśnie szukam czegoś lekkiego na obiadek :)
OdpowiedzUsuń