marca 28, 2015

Mini mazurki migdałowe z kajmakiem

Za tydzień o tej porze, będziemy pochłonięci przygotowaniami do Świąt, czas więc na pierwszy wielkanocny wpis! Pyszne mazurki, które mogą być również ozdobą wielkanocnego stołu. Są kruche, posmak migdałów w cieście jest wyczuwalny i bardzo przyjemny. :-) Masa kajmakowa nadaje im słodyczy a samo ciasto zbyt słodkie nie jest, dlatego wszystko się równoważy. Jak dla mnie idealne! Dodatkowo proces produkcji jest szybki, prosty i przyjemny. ;-) Taki przedświąteczny relaks.


Spody:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki migdałowej
125g zimnego masła
1 żółtko
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany

Dekoracja:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (można zastąpić kupną, gotową masą kajmakową)
płatki migdałów
kawałek masy marcepanowej

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Gotową masę wkładamy do foliowego woreczka umieszczamy w lodówce, chłodzimy minimum 1h. 
2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm i wycinamy jajka za pomocą odpowiedniej foremki. 
3. Nakłuwamy je widelcem a dookoła każdego jajka tworzymy otoczkę: odrywamy po kawałeczku ciasta, formujemy kuleczki i przyklejamy przy brzegach.
4. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez około 20 minut, do zarumienienia.
5. Przygotowujemy masę kajmakową: zamknięte mleko w puszce wstawiamy do garnka i zalewamy wodą do górnej powierzchni puszki. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Puszka powinna być cały czas zanurzona w wodzie. Studzimy - dopiero kiedy będzie zimna możemy użyć masy. Jeśli kupujemy gotową masę, pomijamy ten krok.
6. Masę kajmakową wykładamy na przestudzone ciasto. Z masy marcepanowej formujemy gałązkę/środek kwiata. Z płatków migdałów układamy bazie/płatki. 





7 komentarzy:

  1. śliczne! te z gałązką najbardziej się mnie podobają:) a i do koszyczka można wziąć

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, bardzo mi się podobają ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe mazurki kochana, wyglądają cudnie :-) ja cały czas się zastanawiam jaki mazurek przygotować w tym roku :-)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP