marca 16, 2015

Domowe pesto z suszonych pomidorów

Moje pesto nie jest tradycyjne. :-) Jest dostosowane do moich smaków, dlatego nie przesadzałam z ilością oleju/oliwy (same pomidory ze słoika mają go w sobie dostatecznie dużo), nie ma w nim orzeszków piniowych, są natomiast orzechy nerkowca. To pesto kojarzy mi się z latem i czasem kiedy pomidory są naprawdę smaczne i aromatyczne.


10 suszonych pomidorów z oleju
10 orzechów nerkowca, u mnie Piątnica
5 listków świeżej bazylii
1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
szczypta soli
szczypta pieprzu

1. Wszystkie składniki przekładamy do blendera. 
2. Miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji. Ja lubię kiedy masa nie jest idealnie gładka, kawałki pomidorów powinny mieć wielkość ziarenek cukru. 
3. Podajemy z makaronem, jako dodatek do mięs lub jako smarowidło na kanapki.








Orzechy nerkowca i inne, bardzo dobrej jakości bakalie dostępne są w sklepie internetowym Piatnica.net
Piątnica

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam pesto, ale zawsze je kupuje. Robiłam kiedyś zielone, ale czerwonego jeszcze nie. Super pyszny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! :) Wygląda smacznie, bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Jadłam jak dotąd tylko pesto zielone ale lubię pomidory suszone więc pewnie i takie by mi zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja uwielbiam suszone pomidory! prosty i pyszny przepis - tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czerwonego nie robiłam jeszcze sama, ale to wygląda zachęcająco. a znając siebie, wyjadałabym z chlebem prosto ze słoika:)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP