Warto zrezygnować z ciężkich, kremowych ciast na rzecz lżejszych i zdrowszych przekąsek, równie skutecznie zaspokajających apetyt na słodycze. Te niepozorne kuleczki są pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. A co najważniejsze - są bardzo zdrowe i dozwolone nawet na diecie. :-)
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
3/4 szklanki kaszy manny (125g)
1/4 szklanki cukru (u mnie Ksylitol od Skworcu)
1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
około 30-40 sztuk migdałów (można pominąć)
1. Do garnka przelewamy wodę i mleko, dodajemy cukier i kaszę mannę. Gotujemy na małym ogniu, nieustannie mieszając, do czas aż kasza mocno zgęstnieje. Trwa to około 2-3 minuty od momentu zagotowania.
2. Do gorącej kaszy dodajemy 1/2 szklanki wiórków kokosowych, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Z ciepłej (ale nie gorącej) kaszy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku każdej umieszczamy migdał. Obtaczamy w wysypanych na talerzyku wiórkach kokosowych.
4. Chłodzimy w lodówce minimum kilka godzin (najlepiej całą noc).
Pralinki zostały zaprezentowane na etażerce od Rossi, do kupienia tutaj: http://www.rossi.pl/13570_koziol_babell_xs_etazerka_kolor_limonkowy_3181582.rossi
Wspaniałe. Robiłam już takie z kaszą jaglaną, ale z manną nigdy. Super pomysł kochana :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na praliny
OdpowiedzUsuńtakimi rafaello można zajadać się bez końca!
OdpowiedzUsuńzjadłabym chyba wszystkie;) świetnie się prezentują i zapewne też tak smakują. Zapisuję do zrobienia, zaciekawiła mnie kasza manna:)
OdpowiedzUsuńFajne kuleczki, lubię kokosowe smaki :)
OdpowiedzUsuńIdealne! Na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :) Uwielbiam takie zdrowe pralinki, a jeszcze z kokosem to po prostu oblęd. Przepis do wypóbowania :)
OdpowiedzUsuńPyszne musiały być :) Uwielbiam słodkości z kaszą manną :)
OdpowiedzUsuń