marca 21, 2015

Currywurst - niemiecki fast food

Pamiętam wycieczkę do Berlina i moje niedowierzanie, że tak jak my przysiadamy w ogródkach letnich by przekąsić kebaba, tak Niemcy przysiadają w nich by jeść... kiełbasę. ;-) Drugi raz nie dowierzałam, że currywurst jest sprzedawane we wszystkich dużych niemieckich miastach w ilości 800 milionów porcji rocznie (Wikipedia). Currywurst jest dosłownie wszędzie, jak u nas kebaby. Oczywiście i my postanowiliśmy wtedy poznać się z jej smakiem bliżej. Z dumą mogę stwierdzić, że moja wersja domowa nie odbiega w niczym od tej, którą jadłam u zachodnich sąsiadów. :-) A wszystko z kilku prostych składników.  Ważne by keczup, którego użyjemy do przygotowania dania był dobrej jakości. Ja użyłam łagodnego keczupu od Reypol - smaczny, delikatny i wyrazisty zarazem, z doskonale dobraną kompozycją przypraw jeszcze bardziej wzbogacił i podkręcił smak sosu.


400g dobrej jakości kiełbasy
2 cebule
150ml keczupu, u mnie od Reypol
1/4 szklanki wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki octu, u mnie ocet balsamiczny
1-2 łyżki curry
chilli
sól, pieprz, olej

1. Cebulę kroimy w kostkę lub w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju. Wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier trzcinowy, ocet balsamiczny, keczup i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. 
2. Pod koniec gotowania na rozgrzanym oleju smażymy ponacinaną kiełbasę, do zarumienia. Trwa to 5-10 minut.
3. Do sosu dodajemy sól, pieprz, curry i chilli do smaku. Dusimy jeszcze chwilę. 
4. Sosem polewamy kiełbasę. Podajemy z pieczywem.




5 komentarzy:

  1. Jak na Niemcy przystało to jest kiełbasa, choć to mnie już mniej przekonuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe to danie :-) czasami lubię zjeść dobrą kiełbasę. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda megaaa pysznie!

    http://nikoladrozdzi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. mimo wieczorowej pory nabrałam niesamowitej ochoty na taką kiełbaskę!

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP