lutego 11, 2015

Zapiekanka kebab - gyros

Jedna z moich ulubionych zapiekanek, bardzo popularna w sieci. :-) Ryż, mięsko z przyprawą kebab-gyros, pieczarki, warzywa i ser to połączenie, któremu ciężko się oprzeć. W mojej wersji majonez zastąpiłam sosem jogurtowo-pomidorowo-czosnkowym. Pysznie i zdrowo!


2 woreczki ryżu
2 filety z kurczaka
2 duże cebule
250g pieczarek
1/2 papryki
4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych
garść kukurydzy
przyprawa kebab/gyros, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia 
olej
100g żółtego sera

Sos:
150ml jogurtu naturalnego
150ml keczupu pikantnego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Cebulę i filety kroimy w kostkę. Pieczarki i ogórka kroimy w plastry, paprykę w cienkie, długie kawałki, ser ścieramy na tarce.
3. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso, które bardzo obficie posypujemy przyprawą do gyrosa. Po 10 minutach dorzucamy pieczarki i smażymy do miękkości i odparowania wody. Na koniec próbujemy - jeśli smak przyprawy nie jest intensywny, dosypujemy ją. 
4. Przygotowujemy sos: jogurt i keczup mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ugotowany ryż, 1/2 sosu, podsmażone mięso z cebulą i pieczarkami, paprykę, ogórki, 1/2 sosu, kukurydzę, ser.
6. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni. 





7 komentarzy:

  1. Ulubiona zapiekanka mojego męża, polecam bo jest naprawdę przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekani są the best :))

    OdpowiedzUsuń
  3. zapiekanki bardzo lubię. Twoja kusi nie tylko smakiem, ale i cudownymi żywymi kolorami, aż chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj koniecznie musze taką zrobić bo pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale świetna zapiekanka i moim zdaniem zdecydowanie zyskała na zamianie sosu majonezowego na zdrowszą alternatywę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś wypróbowałam i PRZEPYSZNE! Dziękuję za super przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP