Jedna z moich ulubionych zapiekanek, bardzo popularna w sieci. :-) Ryż, mięsko z przyprawą kebab-gyros, pieczarki, warzywa i ser to połączenie, któremu ciężko się oprzeć. W mojej wersji majonez zastąpiłam sosem jogurtowo-pomidorowo-czosnkowym. Pysznie i zdrowo!
2 woreczki ryżu
2 filety z kurczaka
2 duże cebule
250g pieczarek
1/2 papryki
4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych
garść kukurydzy
przyprawa kebab/gyros, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia
olej
100g żółtego sera
Sos:
150ml jogurtu naturalnego
150ml keczupu pikantnego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Cebulę i filety kroimy w kostkę. Pieczarki i ogórka kroimy w plastry, paprykę w cienkie, długie kawałki, ser ścieramy na tarce.
3. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso, które bardzo obficie posypujemy przyprawą do gyrosa. Po 10 minutach dorzucamy pieczarki i smażymy do miękkości i odparowania wody. Na koniec próbujemy - jeśli smak przyprawy nie jest intensywny, dosypujemy ją.
4. Przygotowujemy sos: jogurt i keczup mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ugotowany ryż, 1/2 sosu, podsmażone mięso z cebulą i pieczarkami, paprykę, ogórki, 1/2 sosu, kukurydzę, ser.
6. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Oo pofoba mi sie ;)
OdpowiedzUsuńUlubiona zapiekanka mojego męża, polecam bo jest naprawdę przepyszna
OdpowiedzUsuńZapiekani są the best :))
OdpowiedzUsuńzapiekanki bardzo lubię. Twoja kusi nie tylko smakiem, ale i cudownymi żywymi kolorami, aż chce się jeść!
OdpowiedzUsuńOj koniecznie musze taką zrobić bo pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńAle świetna zapiekanka i moim zdaniem zdecydowanie zyskała na zamianie sosu majonezowego na zdrowszą alternatywę :)
OdpowiedzUsuńDziś wypróbowałam i PRZEPYSZNE! Dziękuję za super przepis :)
OdpowiedzUsuń