lutego 01, 2015

Roladki z szynki z kaszą jaglaną i serem feta

To zdrowa i smaczna przekąska. Chętnie jadam je na kolację, ale fantastycznie sprawdzą się również na imprezowym stole. Nadzienie możemy dowolnie modyfikować w zależności od tego co aktualnie mamy w lodówce. 


Roladki:
200g szynki konserwowej w plasterkach
100g suchej kaszy jaglanej
2 jajka
1/2 pęczka szczypiorku
puszka kukurydzy
1/2 kostki sera feta
4 kawałki papryki w occie
4 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Galareta:
1 litr bulionu warzywnego
5 łyżeczek żelatyny

1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę.
3. Szczypiorek, ser feta i paprykę drobno kroimy. Kukurydzę odcedzamy.
4. Kaszę, jajka, ser feta, szczypior, paprykę, kukurydzę i jogurt/majonez mieszamy w misce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. 1-2 łyżki przygotowanego farszu wykładamy na każdy plasterek szynki i zwijamy w roladki. Układamy w naczyniu.
6. Przygotowujemy galaretę: do gorącego bulionu dodajemy żelatynę i mieszamy by nie było grudek. Studzimy i tężejącą galaretką zalewamy roladki. Chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.


6 komentarzy:

  1. musimy przetestować ten przepis, bo wydaje się megapyszyny
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe roladki :-) pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe roladki :-) pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł na roladki :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP