To zdrowa i smaczna przekąska. Chętnie jadam je na kolację, ale fantastycznie sprawdzą się również na imprezowym stole. Nadzienie możemy dowolnie modyfikować w zależności od tego co aktualnie mamy w lodówce.
Roladki:
200g szynki konserwowej w plasterkach
100g suchej kaszy jaglanej
2 jajka
1/2 pęczka szczypiorku
puszka kukurydzy
1/2 kostki sera feta
4 kawałki papryki w occie
4 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Galareta:
1 litr bulionu warzywnego
5 łyżeczek żelatyny
1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę.
3. Szczypiorek, ser feta i paprykę drobno kroimy. Kukurydzę odcedzamy.
4. Kaszę, jajka, ser feta, szczypior, paprykę, kukurydzę i jogurt/majonez mieszamy w misce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. 1-2 łyżki przygotowanego farszu wykładamy na każdy plasterek szynki i zwijamy w roladki. Układamy w naczyniu.
6. Przygotowujemy galaretę: do gorącego bulionu dodajemy żelatynę i mieszamy by nie było grudek. Studzimy i tężejącą galaretką zalewamy roladki. Chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
musimy przetestować ten przepis, bo wydaje się megapyszyny
OdpowiedzUsuńi zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Bardzo ciekawe roladki :-) pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe roladki :-) pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na roladki :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńOj to musi byc pyszne !
OdpowiedzUsuń