stycznia 31, 2015

Mintaj w sosie kurkowym

Idealne danie dla fanów kontrowersyjnych połączeń smakowych. ;-) Ryba z grzybami pozornie niekoniecznie idą w parze, ale delikatne kurki okazały się być dobrym towarzystwem dla soczystego, rybnego fileta. Najbardziej zadowolona jestem z sosu kurkowego, który wyszedł idealny a dzięki gotowym kurkom od Nasza Chata zrobienie go zajęło 10 minut. Sos powtórzę na pewno! 


Ryba:
500g filetów z mintaja
1 cytryna
posiekany koperek
sól, pieprz

Sos kurkowy:
kurki - danie gotowe 350g, od Nasza Chata
1 duża cebula
250ml śmietanki 18%
sól, pieprz

1. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy kurki i smażymy kilka minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 2-3 minuty.
2. Rybę solimy, pieprzymy, obsypujemy koperkiem i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
3. Upieczoną rybę polewamy sosem.

5 komentarzy:

  1. Nigdy nie łączyłam grzybów z rybą, ale wygląda to naprawdę apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny przepis, trzeba będzie wypróbować
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com
    Amanda&Hubert

    OdpowiedzUsuń
  3. ten kurkowy sos chyba wyjadałabym łyżką;)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis mistrzowski "kradnę" muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP