Idealne danie dla fanów kontrowersyjnych połączeń smakowych. ;-) Ryba z grzybami pozornie niekoniecznie idą w parze, ale delikatne kurki okazały się być dobrym towarzystwem dla soczystego, rybnego fileta. Najbardziej zadowolona jestem z sosu kurkowego, który wyszedł idealny a dzięki gotowym kurkom od Nasza Chata zrobienie go zajęło 10 minut. Sos powtórzę na pewno!
Ryba:
500g filetów z mintaja
1 cytryna
posiekany koperek
sól, pieprz
Sos kurkowy:
kurki - danie gotowe 350g, od Nasza Chata
1 duża cebula
250ml śmietanki 18%
sól, pieprz
1. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy kurki i smażymy kilka minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 2-3 minuty.
2. Rybę solimy, pieprzymy, obsypujemy koperkiem i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
3. Upieczoną rybę polewamy sosem.
500g filetów z mintaja
1 cytryna
posiekany koperek
sól, pieprz
Sos kurkowy:
kurki - danie gotowe 350g, od Nasza Chata
1 duża cebula
250ml śmietanki 18%
sól, pieprz
1. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy kurki i smażymy kilka minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 2-3 minuty.
2. Rybę solimy, pieprzymy, obsypujemy koperkiem i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
3. Upieczoną rybę polewamy sosem.
Nigdy nie łączyłam grzybów z rybą, ale wygląda to naprawdę apetycznie :)
OdpowiedzUsuńcudowny przepis, trzeba będzie wypróbować
OdpowiedzUsuńi zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Amanda&Hubert
ten kurkowy sos chyba wyjadałabym łyżką;)
OdpowiedzUsuńCiekawy patent na rybe ;)
OdpowiedzUsuńprzepis mistrzowski "kradnę" muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń