lutego 14, 2015

Cannelloni z mięsem mielonym, szpinakiem i sosem pomidorowym

Bardzo lubię cannelloni, ale w wersji tradycyjnej nieco mi się już znudziło. Modyfikacja i powiew świeżości były mi potrzebne i tak powstało cannelloni z mięsem mielonym, szpinakiem, serem feta. Ze starej wersji zostawiłam sos pomidorowy, który jest nie tylko zdrowy, niskokaloryczny, ale i smaczny. :-)


Nadzienie rurek:
1 cebula
500g mielonego mięsa
450g mrożonego szpinaku
1/2 kostki sera feta
100ml mleka 3,2% 
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz

Sos pomidorowy:
2 cebule
2 puszki pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie

250g makaronu cannelloni
1/2 kostki sera feta do posypania 
olej

1. Nadzienie: na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone obsypane solą i pieprzem. Dorzucamy czosnek. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy szpinak, pokrojony w małe kawałki ser feta i mleko. Dusimy na niewielkim ogniu, około 10 minut od momentu kiedy szpinak się rozmrozi.
2. Sos pomidorowy: na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pomidory w puszce. Dusimy na małym ogniu około 20 minut. Dodajemy koncentrat, przyprawy do smaku, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz.
3. Za pomocą małej łyżeczki nadziewamy makaron przygotowanym farszem tak by wypełniał całe rurki. Układamy je w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Podgrzewamy sos do momentu wrzenia i bardzo gorącym zalewamy makaron. Posypujemy pokrojonym w drobną kostkę serem.
4. Zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.




5 komentarzy:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP