W Internecie jak i w żadnej z książek kucharskich z mojej półki nie znalazłam jednego i konkretnego przepisu na tradycyjną wersję tego sosu i tak właśnie powstała moja interpretacja sosu myśliwskiego. ;-) Schab, aromatyczne przyprawy i warzywa stworzyły bardzo przyjemną w smaku kompozycję. Podałam go z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami, całość uzupełniała się, było pysznie!
5 plastrów schabu
2 średnie cebule
czerwona papryka
200g pieczarek
przyprawa myśliwska z Przyprawy Świata Gdynia
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki musztardy
olej
sól, pieprz
1. Schab delikatnie rozbijamy, każdy kawałek dzielimy na pół i obficie posypujemy przyprawą myśliwską. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut.
2. Schab podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
3. Do podsmażonego schabu dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz starte na tarce pieczarki i paprykę. Chwilę podsmażamy.
4. Całość zalewamy 600ml wody i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu musztardę, koncentrat pomidorowy oraz 1/2 łyżeczki przyprawy myśliwskiej. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.
wygląda obłędnie :) !!
OdpowiedzUsuńSmakowite i zachęcające :)
OdpowiedzUsuńNie lubię schabu, ale pomysł na taki sos fantastyczny :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na domowy, a jednocześnie elegancki obiad. Przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSuper smaczna propozycja :) Też muszę taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńmmm, narobiłaś mi smaku! Taki esencjonalny sos, z ziemniaczkami lub kaszą.... Idę do kuchni;)
OdpowiedzUsuńŚląskie kluseczki z takim schabikiem to dopiero rewelacja!
OdpowiedzUsuńSzkoda,że się nie dogadałyśmy wcześniej:)
Pomysłowe i smakowite to danie :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką formę schabu, u mnie jeszcze dodaje się boczek i ogórka kiszonego do takiego sosu ;)
OdpowiedzUsuńPycha takie mięsko:) Robię podobnie, tylko pieczarki zwykle kroję w plasterki:-) Fajna ta przyprawa myśliwska:)
OdpowiedzUsuńŚwietny sos, kusząca propozycja obiadowa :)
OdpowiedzUsuńO, coś dla mnie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń