stycznia 27, 2015

Pieczone pulpety po bałkańsku (z serem feta) + przypomnienie o konkursie!

Kiedy nawiązałam współpracę z Przyprawy Świata Gdynia, mogłam wybrać sobie dowolne przyprawy. Postawiłam głównie na nowości, z którymi nigdy wcześniej nie miałam do czynienia i nie żałuję. :-) W tej potrawie użyłam czubrycy zielonej, bałkańskiej przyprawy o intensywnym, ale nie męczącym ziołowym aromacie. Nadała pulpetom wyjątkowego smaku. Inspirację znalazłam tutaj: KLIK, choć właściwie prawie wszystko zmieniłam. :-)

Przypominam również o trwającym konkursie! Szczegóły tutaj: http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html


500g mięsa mielonego
1 jajko
bułka tarta
czubryca zielona z Przyprawy Świata Gdynia
1/3 kostki sera feta

1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i czubrycą.
2. Ser feta kroimy na kawałki wielkości orzecha ziemnego. 
3. Mięso mielone formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku umieszczając po kawałku sera. 
4. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 15 minut.

10 komentarzy:

  1. Pomysł na ciekawą odmianę pulpetów.Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł świetny! Pulpety z kawałkiem fety, do tego pieczone..pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie :) Lubię takie eksperymenty.

    OdpowiedzUsuń
  4. porywam kilka na obiad;) Wyglądają tak, że aż chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię pulpeciki z fetą, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dziś zapiekałam takie a serem korycińskim :)
    Też zapraszam na konkurs do siebie

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne pulpeciki. Z pewnością smakują rewelacyjnie :-) fajny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP