Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, który nigdy nie zawodzi. ;-) Przedstawiam śniadanie, którzy pokochali wszyscy. Zrobiłam trzy porcje a następnego dnia miałam zamówienie na kolejne trzy. Muesli sprawdzi się też jako deser. Bez chwili zawahania, polecam!
Składniki na 2 porcje:
100g płatków owsianych
100ml mleka
50ml soku owocowego (w oryginale sok jabłkowy, u mnie ekologiczny sok malinowy bez cukru Symbio)
mały kubeczek jogurtu naturalnego
1 nieduże jabłko starte na tarce ze skórką
cukier do smaku (u mnie 3 łyżeczki ekologicznego cukru trzcinowego Symbio)
sok z 1/4 cytryny
kilka sztuk orzechów (u mnie ekologiczne orzechy nerkowca Symbio)
ziarenka z 1/4 średniej wielkości granatu (lub dowolne sezonowe owoce)
1. Płatki owsiane wymieszane z cukrem zalewamy zimnym mlekiem i sokiem. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na noc.
2. Rano dodajemy sok z cytryny, jabłko, jogurt. Mieszamy.
3. Posypujemy ziarnami granatu i orzechami.
Pyszne i pożywne śniadanko u Ciebie, mniam...u mnie dzisiaj domowy schab z galaretką z szynkowara, zapraszam :)
OdpowiedzUsuńDzięki takiemu sokowi pewnie jest fajnie mokre i nieco rzadsze, bo najgorsze co może być to za sucha owsianka :P i taka "nocna" owsianka na zimno to fajny pomysł na śniadanie na wynos do pracy :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zjadłabym na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńCzęsto jadam taką owsiankę, fakt - smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńCała moja rodzinka uwielbia takie musli :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie musli:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam płatków z sokiem... W sumie ciekawi mnie jak to smakuje, ale jednocześnie mam duże wątpliwości do takiej mieszanki :P Ale Twoje śniadanie wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam płatków z sokiem... W sumie ciekawi mnie jak to smakuje, ale jednocześnie mam duże wątpliwości do takiej mieszanki :P Ale Twoje śniadanie wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuń