stycznia 29, 2015

Dietetyczne frytki z przyprawami pieczone w piekarniku

Kto spróbuje takiej wersji frytek, nie będzie miał ochotę na te ociekające tłuszczem - gwarantuję. :-) Można jeść je bez wyrzutów sumienia, są bardzo sycące, jak to ziemniaki. Ich tajemnica tkwi w przyprawach, które możemy dowolnie zmieniać i modyfikować. Ja skorzystałam z dwóch moich ulubionych - barbecue i wędzonej papryki. Są tak pyszne, że radzę zrobić dużo. :-) Jeśli zostaną, można zjeść je również na zimno.


ziemniaki
przyprawa barbecue od Przyprawy Świata
papryka wędzona od Przyprawy Świata
sól (jeśli nie ma jej w składzie przyprawy, którą używamy), olej

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i suszymy za pomocą papierowego ręcznika. 
2. Kroimy je w słupki. 
3. Dzielimy na tyle części, ile chcemy uzyskać smaków. Do każdej porcji dodajemy kilka kropli oleju, mieszamy. Obficie obsypujemy przyprawami i ponownie mieszamy.
4. Ziemniaki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tak by nie leżały jeden na drugim. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni, koniecznie z termoobiegiem.

10 komentarzy:

  1. Robiłam wielokrotnie, bardzo lubimy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, muszą być pyszne :) Wyglądają rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. W takiej wersji ziemniaki są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. W takiej wersji ziemniaki są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiały być pyszne :) Spróbuj jeszcze tak upiec pietruszkę i marchewkę albo bataty - będzie szał :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam frytki z piekarnika, choć z takimi przyprawami jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podobne jak u Jamiego Oliviera

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP