Cały sekret tej niepozornej zapiekanki tkwi w wyraziście doprawionych, aromatycznych ziemniakach. :-) Składniki są tak proste i banalne, że zabrałam się za nią z nutką niedowierzania i niepewności, że będzie tak smacznie. Opłacało się!
Część mięsna:
1/2 kg mięsa mielonego
3 marchewki
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Puree:
1kg ziemniaków (po obraniu)
4 plasterki żółtego sera
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu
sól do smaku
mleko
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. W czasie kiedy ziemniaki się gotują, przygotowujemy część mięsną. Cebulę kroimy a marchewkę ścieramy na tarce. Cebulę podsmażamy na oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już usmażone, dodajemy czosnek, marchewkę, koncentrat i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw.
3.Ser ścieramy na tarce. Ugotowane ziemniaki ugniatamy, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kurkumę. paprykę słodką i ostrą. Wlewamy również mleko (ilość w zależności od konsystencji ziemniaków), tak by były trochę bardziej zbite niż tradycyjne puree. Całość mieszamy z 1/2 przygotowanego sera.
4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy przygotowane mięso a na wierzch ziemniaki. Polewamy kilkoma łyżkami mleka i posypujemy pozostałym żółtym serem.
5. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
Faktycznie, świetne danie z prostych składników :) sekret tkwi w prostocie :) wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńNiewiele składników, proste przygotowanie i...uczta dla kilku osób:)
OdpowiedzUsuńPomysł do skopiowania:)Pozdrawiamy:)
Kopiuj, kopiuj i dziel się wrażeniami. :))
UsuńPozdrawiam!
Fajna i zapewne smaczna zapiekanka, wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńPolecam. :)
UsuńUwielbiam zapiekanki :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń