Kolejna odsłona ciastek z płatkami owsianymi. :-) Są bardzo zdrowe, bo zawierają mało tłuszczu. Sami decydujemy jaką mąkę dodamy. Za każdym razem są inne, bo możemy dodać do nich dowolne bakalie. Ja dodaję zwykle wszelkie "końcówki", które zostają mi niewykorzystane po innych wypiekach. Inspiracja pochodzi stąd: KLIK.
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka dowolnej mąki (u mnie mieszanka tortowa-pełnoziarnista-ryżowa)
2 łyżki miodu
1/4 szklanki brązowego cukru (można zastąpić zwykłym)
2 duże jajka
1/4 kostki masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200g dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, wiórki kokosowe)
1. Płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i posiekane bakalie wrzucamy do miski, mieszamy łyżką.
2. Dodajemy jajka, rozpuszczone i wystudzone masło oraz miód (jeśli miód nie jest płynny, można rozrzedzić go kilkoma kroplami gorącej wody).
3. Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie ręką.
4. Z gotowej masy formujemy kulki (mocne i zwarte, inaczej masa będzie się kruszyć). Rozpłaszczamy ręką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 15 minut.
świetne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka owsiane są niezastąpione zawsze i wszędzie:) Dobrze je mieć pod ręką, kiedy dopada głód. Poznaj również przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną na moim blogu.
OdpowiedzUsuńDziękuję, przepis odnalazłam i zapisałam. :)
UsuńKolejne ciastka idealne ;) tym razem na pewno znikną równie szybko :D
OdpowiedzUsuńPrawda, szybko zniknęły. :)
Usuńuwielbiam ciasteczka owsiane. Sama czesto je przygotowuje :)
OdpowiedzUsuńSmaczne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńPomysł by dodać bakalii fantastyczny :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam owsianych. Na pewno wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńCiasteczka owsiane - uwielbiam !!
OdpowiedzUsuń