Dziś na obiad przepyszna zapiekanka, niezbyt pracochłonna. Przez dodatek jajek scalających pozostałe składniki jest oryginalna i smaczna. Charakteru i smaku nadaje jej ser feta. Można podawać ją z makaronem, ryżem, ziemniakami i ze wszystkim innym czego dusza zapragnie. :-) Wyszło jej dość dużo, porcja dla 4 głodnych osób.
1/2 kg mięsa mielonego
3 cebule
2 papryki (kolor dowolny)
1 puszka pomidorów
1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżka ostrej czerwonej papryki
sól, pieprz, olej
1 kostka sera feta
5 jajek
100g sera żółtego
natka pietruszki
1. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i paprykę. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do momentu aż woda wyparuje a warzywa zmiękną.
2. Kiedy woda wyparuje, wrzucamy mięso mielone. Dodajemy paprykę w
proszku (słodką i ostrą) oraz przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Kiedy mięso się usmaży, wlewamy pomidory z puszki i dusimy jeszcze kilka minut. W międzyczasie kroimy natkę pietruszki, ser feta (w kostkę) a jajka wlewamy do miski i mieszamy.
3. Do zwartości garna dodajemy ser feta i całość przelewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy jajko i mieszamy. Całość posypujemy pietruszką i startym żółtym serem.
4. Zapiekamy w piekarniku, przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Mniam, na pewno wypróbuję przepis, bo zawsze robię inne zapiekanki, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i szczerze polecam! :)
UsuńSuper! Uwielbiam zapiekanki każdego rodzaju! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie zapiekanki. Wczoraj zrobiłam z makaronem, warzywami i wołowiną. Była pyszna. Twoja też prezentuje się doskonale.
OdpowiedzUsuńDziękuję. :) Jest smaczna i prosta w wykonaniu.
UsuńWygląda smakowicie <3 :D
OdpowiedzUsuńwłaśnie myślę nad obiadem na sobotę;) ta zapiekanka kusi....
OdpowiedzUsuńLiczę, że w sobotę zobaczę ją na Twoim blogu. :))
UsuńWspaniała zapiekanka, wygląda pięknie a pewnie jeszcze lepiej smakuje.
OdpowiedzUsuń