listopada 27, 2014

Sos barbecue

Sos barbecue jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypiekanych przekąsek. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. W efekcie końcowym uzyskujemy słodko-słono-ostry, niepowtarzalny i bardzo wyrazisty smak. Sos można przyrządzić ze składników, które zwykle mamy w domu.



7 łyżek cukru
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
100ml sosu sojowego
odrobina pieprzu
2 łyżeczki ostrej musztardy
200ml łagodnego keczupu

1. Do garnka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy do momentu aż zrobi się z niego karmel. 



2. Do karmelu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Trzymamy na gazie przez kilka  sekund.


3. Do garnka wlewamy sos sojowy wymieszany z odrobiną wody. Po wlaniu chłodnych płynów, karmel zmieni się w zbitą, twardą grudkę. Po kilku minutach gotowania, rozpuści się. Wtedy dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu.


4. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy keczup, musztardę, mieszamy. Przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia jeśli chcemy sos na zimno. Jeśli sos ma być na ciepło podgrzewamy jeszcze do momentu aż zacznie bulgotać.


5 komentarzy:

  1. Ale super! Na pewno zrobię, szkoda kupować w marketach te nafaszerowane chemią, jak można zrobić własny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Jak się wczoraj przekonałam jest ogromna różnica w smaku w zależności od tego jaki sos sojowy użyje się w przepisie. :( Po dodaniu sosu z Lidla zrezygnowałam z jedzenia. Dobrze sprawdza się ten: http://www.decare.pl/co-nowego/nowosc-sos-sojowy-jasny-i-ciemny-house-of-asia lub Tao Tao

      Usuń
    2. A gdzie sos worcester i papryka wędzona?

      Usuń
  2. Na pewno zrobię, sos barbecue jest na mojej liście od dawna nie miałam tylko przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP