listopada 24, 2014

Zapiekanka z filetami z kurczaka na puree ziemniaczano-kukurydzianym

Bardzo lubię zapiekanki jako dania obiadowe. Zazwyczaj sporo przy nich pracy, ale efekt okazuje się być wart zachodu. Dziś inspirację obiadową znalazłam w Kuchni Lidla. :-) Tłuste składniki zamieniłam na mniej tłuste, wyszło bardzo smacznie, polecam!



Część mięsna:
2 filety z kurczaka
kulka mozarelli
2 pomidory
olej do smażenia
sól, pieprz

Puree: 
500g ziemniaków
puszka kukurydzy
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki mleka
pół szklanki śmietanki 12%
15g masła
sól, pieprz, bazylia

1. Ziemniaki obieramy, kroimy na części i gotujemy do miękkości. Kukurydzę odsączamy z zalewy i wraz z mlekiem i czosnkiem blendujemy na gładką masę. Odstawiamy.  


2. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze części i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy na patelni do momentu aż przestaną być surowe. Mozarellę i pomidory kroimy w plastry. Odstawiamy. 


3. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem. Przekładamy do miski z kukurydzą, dodajemy śmietankę, masło, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.


4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy filety, nieco zatapiając je w puree. Przykrywamy je pokrojonymi pomidorami oraz plastrami mozarelli. Całość solimy i pieprzymy.


5. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15-20 minut. 

5 komentarzy:

  1. Też zapisałam sobie ten przepis do wypróbowania, na pewno zrobię, wygląda pysznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity miałaś obiadek:) Uwielbiam dania z piekarnika,a Twoje jest mega apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puree przez te wszystkie dodatki ma niepowtarzalny smak. :) Pycha!

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP