Bardzo lubię zapiekanki jako dania obiadowe. Zazwyczaj sporo przy nich pracy, ale efekt okazuje się być wart zachodu. Dziś inspirację obiadową znalazłam w Kuchni Lidla. :-) Tłuste składniki zamieniłam na mniej tłuste, wyszło bardzo smacznie, polecam!
Część mięsna:
2 filety z kurczaka
kulka mozarelli
2 pomidory
olej do smażenia
sól, pieprz
Puree:
500g ziemniaków
puszka kukurydzy
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki mleka
pół szklanki śmietanki 12%
15g masła
sól, pieprz, bazylia
1. Ziemniaki obieramy, kroimy na części i gotujemy do miękkości. Kukurydzę odsączamy z zalewy i wraz z mlekiem i czosnkiem blendujemy na gładką masę. Odstawiamy.
2. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze części i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy na patelni do momentu aż przestaną być surowe. Mozarellę i pomidory kroimy w plastry. Odstawiamy.
3. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem. Przekładamy do miski z kukurydzą, dodajemy śmietankę, masło, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy filety, nieco zatapiając je w puree. Przykrywamy je pokrojonymi pomidorami oraz plastrami mozarelli. Całość solimy i pieprzymy.
5. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15-20 minut.
Też zapisałam sobie ten przepis do wypróbowania, na pewno zrobię, wygląda pysznie:))
OdpowiedzUsuńSuper, pochwal się koniecznie jak zrobisz. :))
UsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńSmakowity miałaś obiadek:) Uwielbiam dania z piekarnika,a Twoje jest mega apetyczne!
OdpowiedzUsuńPuree przez te wszystkie dodatki ma niepowtarzalny smak. :) Pycha!
Usuń