listopada 19, 2014

Schab w sosie musztardowym

Klasyczny schabowy? Nieee. ;) Lubię schab, staram się urozmaicać go na różne sposoby. Pomysł na smaczny obiad - schab w sosie musztardowym, podany z sałatką warzywną i puree z batatów. Batatów nie pokochaliśmy, ale całą resztę - bardzo!



5 niezbyt grubych plastrów schabu
musztarda (dowolna)
2 cebule
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki sosu sojowego
kostka rosołowa
mąka, olej
przyprawy: pieprz, papryka: ostra i słodka, majeranek, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego

1. Plastry schabu nieznacznie rozbijamy, kroimy na pół. Nacieramy sporą ilością musztardy (w sumie około 5 łyżek), odstawiamy na 30 minut do lodówki. 
2. Schab podsmażamy na rozgrzanym oleju.
3. Do garnka/na patelnię wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy cebulę, kostkę rosołową , sos sojowy oraz wszelkie przyprawy w preferowanych ilościach. Dusimy na małym ogniu prze 30 minut.
4. W niewielkiej ilości zimnej wody rozrabiamy 3 łyżki mąki, wlewamy do sosu. Gotujemy jeszcze około 5 minut. 

2 komentarze:

  1. Pyszne danie. Schab z musztardą to klasyka i to nie z byle powodu. A puree z batatów jest jednym z moich ulubionych <3 :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie puree nie zachwyciło, ale to kwestia gustu. :)

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP