listopada 17, 2014

Pierś z kurczaka w otrębowej panierce

W kuchni dążę do tego by "zdrowe" połączyć ze "smacznym". Przy tej potrawie z pewnością mi się to udało. ;) Panierka z otrębów pszennych, z mnóstwem aromatycznych ziół i przypraw a w środku wilgotny kurczak. Jeśli dodać do niego warzywa, to idealny pomysł na szybki, zdrowy i smaczny obiad.

pojedynczy filet z kurczaka
1/2 kubka małego jogurtu naturalnego
1 małe jajko
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta soli i pieprzu
otręby (dowolne, ja użyłam pszennych)
papryka: słodka i ostra, czosnek granulowany, pieprz, tymianek

1. Umyty filet pokroić w paski.
2 W misce wymieszać jogurt, jajko, sos sojowy, słodką paprykę,, sól i pieprz. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
3. Na talerzyk wysypać otręby, dodać paprykę: słodką i ostrą, czosnek granulowany, pieprz, tymianek (należy dodać ich sporo, by nadać panierce smaku i charakteru - jeśli przypraw będzie zbyt mało, kurczak będzie "nijaki").
4. Kawałki kurczaka obtaczać w panierce.
5. Filety można zgrillować na grillu elektrycznym lub piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 20 minut.

6 komentarzy:

  1. Takiej panierki jeszcze nie testowałam, chyba muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny i zdrowy obiadek :) Bardzo ciekawa panierka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. spróbuje, wygląda smacznie a ja nie wiem nigdy do czego mogę dodać otręby :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętaj tylko o dużej ilości wyrazistych przypraw. :) Życzę smacznego! :)

      Usuń
  4. Będąc na diecie po 2 miesiącach jedzenia kurczaka nie mogłam już na niego patrzeć. w tej postaci jego smak i aromat jest obłędny! Kobieto Jesteś Wielka i te Twoje pomysły!

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP