Kaszotto / gryczotto z kurczakiem i pieczarkami z kaszy jaglanej niepalonej - proste, zdrowe i bardzo smaczne danie. W takiej formie łatwo włączyć kaszę do naszego menu.
2 filety z kurczaka
300g kaszy gryczanej niepalonej
500g pieczarek
1 duża cebula
4 łyżki masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz, papryka słodka
1. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę i filety w kostkę.
2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy kurczaka z cebulą do zarumienienia. Dodajemy kaszę i pieczarki, dusimy do odparowania wody. Dolewamy 2,5 szklanki wody, wsypujemy przyprawy, przykrywamy, od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy przez około 15 minut, do momentu aż kasza będzie miękka.
3. Na koniec dodajemy śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.