Po meksykańsku, szybko i smacznie - to najprostsze określenia dla mojej wersji ryżu po meksykańsku. Danie jest lekkie, ale jednocześnie bardzo sycące. Sami możemy wyregulować poziom ostrości.
200g ryżu
500g mielonego mięsa
3 papryki czerwone
1 duża cebula
6 ząbków czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów krojonych
papryka słodka, papryka ostra
przyprawa do kuchni meksykańskiej
sól
olej
świeża kolendra
1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy mięso mielone do zarumienienia, dodajemy paprykę i cebulę, kiedy się zeszklą dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 3 minuty często mieszając. Po tym czasie dodajemy fasolę (wcześniej odcedzoną i opłukaną), pomidory z puszki i przyprawy - im więcej dodamy ostrej papryki tym potrawa będzie bardziej pikantna.
4. Dusimy wszystko przez 10 minut, dodajemy ryż, mieszamy dokładnie. Posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.
szybki ryż po meksykańsku, danie meksykańskie, kuchnia meksykańska, burttito, enchilada, meksyk, danie obiadowe, obiad, dietetyczne, fit, szybkie danie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.