Sezonowe smaki na talerzu w kilka minut.
200g makaronu
1 pęczek zielonych szparagów
1 cebula
250g wędzonego boczku
4 ząbki czosnku
100g startego sera
200ml śmietanki 30%
sól, pieprz
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Na rozgrzanej, suchej patelni podsmażamy drobno posiekany boczek przez około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone na kawałki szparagi (wcześniej je myjemy i usuwamy twarde końcówki - odłamujemy je, same złamią się w odpowiednim miejscu). Smażymy aż boczek mocno się zarumieni, przez kilka minut.
3. Makaron przekładamy na patelnię. Wlewamy powoli śmietankę, mieszamy. Dodajemy ser, gotujemy mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
makaron, szparagi, dania obiadowe, sezonowe, boczek, sos śmietanowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.