Sos teriyaki to jeden z najpopularniejszych japońskich sosów. Z jego pomocą nudny filet z kurczaka staje się wyjątkowym, orientalnym daniem:). I to wszystko w dosłownie jedną chwilę. Ze smażonymi warzywami tworzą obiad idealny.
Kurczak w sosie teriyaki:
2 filety z kurczaka
10 łyżek sosu teriyaki
2 łyżki sezamu
1 łyżka oleju
2 filety z kurczaka
10 łyżek sosu teriyaki
2 łyżki sezamu
1 łyżka oleju
Smażony ryż z warzywami:
300g ryżu (3 torebki)
1 brokuł
2 marchewki
1 por
1 opakowanie kiełków fasoli mung
50ml sosu sojowego
olej
1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuł dzielimy na różyczki, marchew kroimy w słupki, por w plastry. Na patelni smażymy warzywa, dodajemy sos sojowy i trochę wody. Dusimy około 10 minut. Dodajemy ryż, mieszamy.
2. Filety kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka do zarumienienia. Dolewamy sos, dodajemy sezam, smażymy jeszcze około 1 minuty.
3. Ryż podajemy z kurczakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.