Pizzerinki przygotowałam z mojego ulubionego ciasta na pizzę, które nie musi wyrastać. Zagniatamy, formujemy pizzerinki, nakładamy składniki, do piekarnika i gotowe! Pyszne na zimno i na gorąco.
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki letniej wody
25g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczka soli
Dodatki:
1 duży filet z kurczaka
200g mozzarelli
1 cebula
2 ogórki konserwowe
1/2 puszki kukurydzy
4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
przyprawa kebab/gyros, czosnek granulowany, pieprz
olej
Dodatki:
1 duży filet z kurczaka
200g mozzarelli
1 cebula
2 ogórki konserwowe
1/2 puszki kukurydzy
4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
przyprawa kebab/gyros, czosnek granulowany, pieprz
olej
1. Filet kroimy drobno, obsypujemy przyprawą kebab/gyros, podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Studzimy. Ogórki kroimy w plastry, kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser ścieramy na tarce.
2. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej (nie gorącej!) wodzie. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej (nie gorącej!) wodzie. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta.
3. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozgniatamy na blacie na kształt koła, zaginamy brzegi jak w tradycyjnej pizzy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Pizzerinki smarujemy koncentratem, posypujemy czosnkiem i pieprzem, układamy dodatki w dowolnej kolejności. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 10 minut.
4. Pizzerinki smarujemy koncentratem, posypujemy czosnkiem i pieprzem, układamy dodatki w dowolnej kolejności. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 10 minut.
Będzie pysznie...I w dodatku prawie ekspresowo. Przy ciągłym braku czasu to wielka zaleta potrawy, w dodatku apetycznie wyglądającej!
OdpowiedzUsuń