Te intensywnie zielone pierniczki to uczta dla oka i podniebienia:). Są bardzo słodkie, bo mają na sobie sporo lukru. Dzięki niemu są miękkie już kolejnego dnia po upieczeniu.
Pierniki:
2 i 1/4 szklanki mąki
80g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko L
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
Dodatkowo:
1 szklanka cukru pudru
trochę ciepłej wody
barwnik spożywczy
posypka cukrowa
posypka cukrowa
1. W garnku podgrzewamy miód, masło i cukier puder do momentu aż cukier się rozpuści a składniki połączą. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie ciasto.
2. Ciasto wałkujemy na grubość około 3mm. Formą w kształcie choinki wykrawamy pierniczki. Pierniczki wykładamy na papier do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 8-10 minut. Studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.