Pierniczki to nie tylko smakowita przekąska, ale także świetna ozdoba na choinkę, którą można później zjeść;). Ich przygotowanie dostarcza wiele radości a zapach wprowadzi w świąteczny klimat:).
Pierniki:
2 i 1/4 szklanki mąki
80g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko L
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
Dodatkowo:
1 szklanka cukru pudru
trochę ciepłej wody
perełki cukrowe
cienka wstążka
1. W garnku podgrzewamy miód, masło i cukier puder do momentu aż cukier się rozpuści a składniki połączą. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie ciasto.
2. Ciasto wałkujemy na grubość około 3mm. Formą w kształcie gwiazdki wykrawamy pierniczki. Przy każdym z jej ramion za pomocą słomki wykrawamy dziurki. Pierniczki pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 8-10 minut. Studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.