Pamiętam ten deser z dzieciństwa:). Zrobienie orzeszków wydawać się może trudne. Nic bardziej mylnego, wystarczy forma do orzeszków, trochę chęci i czasu a ich przygotowanie możemy rozłożyć na kilka etapów.
Ciasto na orzeszki:
250g masła lub margaryny
2 jajka L
400g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
100g cukru pudru
1 łyżka aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kokosowy:
1/2 szklanki mleka
1 szklanka mleka w proszku
1 szklanka wiórków kokosowych
3 łyżki cukru
50g masła
Dodatkowo:
100g mlecznej czekolady
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy na gładką masę. Formujemy kulę, owijamy folią, chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki, pieczemy w rozgrzanej maszynce przez około 2-3 minuty.
2. Przygotowujemy krem: mleko podgrzewamy z cukrem i masłem. Kiedy cukier się roztopi dodajemy mleko w proszku, wiórki i cukier. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, możemy dodać więcej mleka. Masę studzimy. Jeszcze letnią nadziewamy orzeszki - wykładamy 1 łyżeczkę masy na połówkę orzeszka, przykrywamy drugą.
3. Przestudzone orzeszki maczamy do połowy w rozpuszczonej czekoladzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Część pozostawiamy bez czekolady. Zostawiamy do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.