Krokiety z pieczarkami - ich przygotowanie jest dość czasochłonne, ale warto:). Jeśli zrobimy ich wiecej, odgrzane również smakują dobrze. Jeśli planujemy zrobić je na wigilię - możemy zamrozić zwinięte, bez panierki, wyjąć dzień przed a usmażyć przed kolacją:). Będą smakowały jak świeże. Podaję przepis na dużą ilość - by wystarczyło na 2 obiady i na zamrożenie:).
Naleśniki:
3 szklanki mąki
2 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mleka
5 jajek L
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko)
Farsz:
2 kg pieczarek
3 duże cebule
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
sól do smaku
olej
Dodatkowo:
3-4 jajka
bułka tarta
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron.
2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche.
3. Farsz nakładamy na środek naleśnika. Składamy najpierw boki a później górę i dół. Zwijamy w kształt krokieta.
O wiele smaczniejsze niż z mięsem
OdpowiedzUsuń