października 14, 2019

Karkówka pieczona w piwie i cebuli

Prawdziwie męskie danie - karkówka, piwo i cebula:). Tak upieczone mięso jest kruche i soczyste. Razem z karkówką upiec możemy ziemniaki - to obiad, który zrobi się sam a zmywania po nim będzie bardzo mało:). 



1 kg karkówki
3 duże cebule
2 szklanki jasnego piwa 
3 łyżki keczupu
3 łyżki musztardy
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany

1. Karkówkę kroimy w plastry około 1 cm. Cebulę kroimy w piórka. 
2. Przygotowujemy marynatę: keczup i musztardę mieszamy z solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Marynatą nacieramy karkówkę, odstawiamy na min. 1 godzinę. 
3. Karkówkę mieszamy z cebulą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy piwem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. W tym czasie piwo powinno odparować a w naczyniu powinna zostać niewielka ilość sosu. Jeśli piwo za szybko wyparuje przed końcem pieczenia - dolewamy go więcej. 


1 komentarz:

  1. A czy od piwa nie ma goryczki albo takiego piwnego posmaku?

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP