Roladki z tortilli to bardzo popularna imprezowa przekąska. Znudzona klasyczną wersją ze świeżymi warzywami postanowiłam nafaszerować je sałatką pieczarkową. Ta wersja smakuje nam bardziej. Warto przygotować je dzień przed podaniem, tortilla rozmięka i są jeszcze smaczniejsze.
4 tortille
4 jajka
500g pieczarek
100g startego, żółtego sera
1 duża cebula
1 filet z kurczaka
2 marchewki
2 łyżki majonezu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej
1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce. Filet gotujemy wraz z obraną, pokrojoną w długie plastry marchewką do miękkości marchewki. Zaraz po ugotowaniu jeszcze ciepły filet rwiemy za pomocą widelca na małe kawałki. Marchew kroimy w kostkę. Pieczarki ścieramy na tarce, podsmażamy na 1 łyżce oleju do momentu aż wyparuje woda. Wszystko studzimy.
2. Jajka, pieczarki z cebulą, filet, marchew, majonez, ser i natkę mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Sałatkę wykładamy na tortillę, dociskamy i zwijamy w rulon. Kroimy na kawałki. Najlepiej smakują schłodzone.
Z całą pewnością wypróbuję, bo bardzo mi się ten pomysł podoba 👌
OdpowiedzUsuńWykorzystam przepis przy najbliższej rodzinnej imprezie :)
OdpowiedzUsuńCałkiem ciekawy przepis, roladki wyglądają smakowicie, napewno skorzystam z tego przepisu
OdpowiedzUsuń