Najwięcej fanów mają żeberka pieczone w piekarniku. Polecam spróbować duszonych - są bardziej miękkie i delikatniejsze niż w wersji pieczonej:). U mnie w lekkim i delikatnym sosie miodowo-musztardowym.
1 kg żeberek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 czubata łyżka miodu
2 czubate łyżki musztardy
sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
olej
1. Żeberka kroimy na kawałki (co 2-3 kości). Posypujemy solą, pieprzem i papryką. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, do mocnego zarumienienia. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy miód, musztardę i majeranek. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5 godziny co jakiś czas mieszając.
2. Po upływie 1,5 godziny próbujemy sos i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i przyprawami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.