Tak, ona naprawdę smakuje jak hamburger:). A jeśli nie wierzycie - spróbujcie ją zrobić.
Ciasto na tartę:
100g zimnego masła
200g mąki
1 jajko L
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
400g mielonej wołowiny
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
3 łyżki keczupu
1 łyżka oleju
sól, pieprz
1 jajko
4 łyżki mleka
150g żółtego sera
Dodatki:
keczup
sos czosnkowy
1/3 główki sałaty lodowej
10 pomidorków koktajlowych
2 ogórki kiszone
1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.
2. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na rozgrzanym oleju podsmażamy wołowinę i pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zarumienią dodajemy posiekany drobno czosnek, keczup i musztardę. Dusimy do odparowania płynów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.3. Farsz wykładamy na podpieczony spód. Jajko mieszamy z mlekiem i startym serem. Masą zalewamy tartę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20-30 minut, do zarumienienia.
4. Na upieczoną tartę wykładamy pokrojoną sałatę i warzywa. Polewamy keczupem i sosem czosnkowym.
baardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń