Delikatny kurczak i cukinia w "mocnym" sosie z serem gorgonzola. Smakuje zarówno z ryżem jak i makaronem.
200g ryżu
1 filet z kurczaka
1 duża cukinia
1 cebula
4 ząbki czosnku
200 ml śmietanki 30%
200 ml śmietany 18%
100g sera gorgonzola
sól, pieprz
olej
1. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną cukinię. Smażymy do momentu aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy czosnek, smażymy jeszcze 1-2 minuty ciągle mieszając.
2. Do kurczaka i warzyw dodajemy obie śmietany i ser. Dusimy do rozpuszczenia sera i momentu aż sos się zagotuje. Jeśli lubimy bardziej intensywny serowy smak, dodajemy więcej gorgonzoli.
3. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.