Danie obiadowe z serii "konkret" - treściwe i sycące. Aromatyczne dzięki bazylii dodanej do gulaszu.
500g gnocchi + 1 łyżka masła
500g szynki wieprzowej
2 czerwone papryki
1 cukinia
1 cebula
1 puszka pomidorów
4 ząbki czosnku
4 duże pieczarki
5 gałązek świeżej bazylii
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1. Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie do mocnego zarumienienia.
2. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek i świeżą bazylię drobno siekamy, cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, pieczarki kroimy w plastry.
3. Wrzucamy wszystkie warzywa wraz z bazylią do garnka, podsmażamy do momentu aż warzywa puszczą wodę. Wtedy wlewamy pomidory z puszki i 1/2 szklankę wody. Przykrywamy, dusimy około 1 godzinę do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku.
4. Gnocchi podsmażamy na rozgrzanym maśle do zarumienienia przez około 5-7 minut. Podajemy z gulaszem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.