lipca 07, 2019

Risotto po węgiersku

Risotto to bardzo wdzięczne danie - wszystkie składniki możemy pokroić na jednej desce i przygotować w jednym garnku, zalet tego rozwiązania nie muszę chyba omawiać:). Mięso, ryż, papryka, marchew, pieczarki i pomidory - wyszło pycha!


2 duże filety z kurczaka
300g ryżu do risotto
1,5 l ciepłego bulionu mięsnego lub warzywnego
250ml czerwonego, wytrawnego wina
2 duże papryki
300g pieczarek
2 cebule
5 ząbków czosnku 
3 marchewki 
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
3 łyżki masła

1. Filety, paprykę, cebulę i marchew kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plastry, czosnek drobno siekamy.
2. W garnku przeznaczonym do smażenia rozpuszczamy masło. Podsmażamy kurczaka do zarumienienia, następnie dodajemy ryż, smażymy mieszając do momentu aż będzie szklisty. Wtedy dodajemy warzywa, smażymy chwilę, dodajemy sól i przyprawy. Wlewamy wino, dusimy do jego odparowania. Wtedy wlewamy 1 chochelkę bulionu, kiedy ryż go wchłonie wlewamy kolejną i tak do wyczerpania bulionu i momentu kiedy ryż i warzywa będą miękkie. 
3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie więcej soli i przypraw do smaku. Dusimy jeszcze chwilę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP