maja 03, 2019

Szparagi smażone na maśle z jajkiem sadzonym i grzankami (na śniadanie)

Szparagi są smaczne w każdej wersji choć w większości przepisów występują w wersji obiadowej. Ja polecam je również na śniadanie:). Dziś w towarzystwie jajek i grzanek. 


ok. 10 zielonych szparagów
2 jajka 
1 łyżka masła 
3 liście karbowanej sałaty 
2 kromki chleba tostowego 
2 łyżki posiekanego szczypioru
1 mały pomidor
sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi 
2 łyżki sosu czosnkowego (domowy lub kupny)

1. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Smażymy posolone szparagi przez 5-7 minut (do momentu aż zrobią się wiotkie). Ściągamy je z patelni, wbijamy na nią jajka, posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Smażymy do momentu aż się zetną. Z chleba tostowego robimy grzanki - na grillu elektrycznym lub w tosterze. 
2. Na talerzu układamy liście sałaty. Polewamy je sosem czosnkowym. Na to wykładamy szparagi a na szparagi jajka sadzone. Posypujemy szczypiorkiem. Obok układamy grzanki i pokrojonego w plastry pomidora. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP